Met de juiste psycholoog zit je snel weer beter in je vel!

De maatschappij vraagt veel van de mensheid vandaag de dag. Er worden hoge eisen gesteld op school om over de hoge werkdruk maar te zwijgen. Steeds vaker komen hardwerkende mensen met een burn-out thuis te zitten. Ze zien simpelweg door de vele bomen het bos niet meer of zitten om wat voor reden dan ook niet zo lekker in hun vel. Steeds meer mensen komen bij een psycholoog terecht. Zowel jong als oud. Maar waar moet je op letten bij de zoektocht naar de juiste psycholoog? Met deze tips vind jij binnen no-time de hulp die bij jou past! 

Stap 1: langs de huisarts

De eerste stap die je zet bij de zoektocht naar de juiste psycholoog is het brengen van een bezoekje aan de huisarts. Een huisarts beschikt over een enorme sociale kaart van de omgeving en weet ongetwijfeld een aantal psychologen aan te raden. Ook wanneer je liever zelf op zoek gaat naar passende hulp is het verstandig om eerst langs de huisarts te gaan. Deze kan je een verwijsbrief geven voor psychische hulp. Wanneer je een verwijsbrief hebt van je huisarts is het soms mogelijk de behandelingen (gedeeltelijk) vergoed te krijgen. Dit verschilt per instelling en hangt natuurlijk af van de zorgverzekering bij wie je bent aangesloten.  

Stap 2: kies de therapievorm die bij jou past

Er zijn binnen de hulpverlening verschillende soorten behandelmethodes. Het is dan ook aan jou om na te gaan welke manier van therapie het beste bij jou past. Of het nu gaat om een burn-out, angst of een depressie, er zijn verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan. De een vindt het fijn om hierbij beeldend bezig te gaan en niet mondeling uit te hoeven leggen wat er speelt, terwijl de ander juist het liefst direct open kaart speelt. Daarnaast wil de een de gesprekken graag privé houden, terwijl de ander bij de behandeling graag zijn of haar omgeving betrekt.

Een ieder verwerkt dingen op zijn of haar eigen manier, het is soms alleen even zoeken naar de juiste behandelmethode. Soms moet je een vorm van therapie eerst ervaren voordat je daadwerkelijk kunt zeggen of die methode bij jou past. Wees in ieder geval eerlijk tegen jezelf en de hulpverlener wanneer een behandelmethode niet uitpakt zoals verwacht. Daar waar een bepaalde therapievorm voor jouw tante een uitkomst kan zijn, wil dat nog niet zeggen dat deze vorm van behandeling ook het beste bij jou past. Doe research naar de verschillende behandelingen en durf het zelf te ervaren. 

Stap 3: go for it!

Voor sommigen is de stap om daadwerkelijk hulp te zoeken net een brug te ver. Ze lopen veel te lang rond met hun problemen en vinden het lastig om de eerste stap te zetten. Hoe moeilijk de stap ook lijkt, het zal je echt verder helpen. Natuurlijk moet je niet bij de eerste de beste psycholoog aan de bel trekken, maar ga op onderzoek uit. Wanneer je weet wat je wilt is het handig om op zoek te gaan naar een psycholoog die aansluit bij deze wensen. Vind je het toch nog spannend om daadwerkelijk een praktijk binnen te wandelen? Dan kun je ook praten met een psycholoog online. Veilig vanuit je eigen vertrouwde omgeving contact zoeken via skype, facetime, een chat of e-mail. Voor de een is het niks, voor de ander biedt het uitkomst.  

De voordelen van een online psycholoog

Hulp vragen vanaf een plek die jou veiligheid geeft. Een online psycholoog is altijd en overal beschikbaar. Het enige dat je écht nodig hebt is een goed werkende internetverbinding. Doordat je je in een vertrouwde omgeving bevindt, wordt je wellicht minder snel afgeleid dan wanneer je met verschillende nieuwe prikkels te maken krijgt. Vanuit je vertrouwde omgeving kun je jezelf optimaal openstellen en kom je veelal sneller tot de kern. Ook omdat je over het algemeen meer met de psycholoog durft te delen wanneer je anoniem blijft. Doordat je je klachten moet uittypen, denk je beter na over wat je vertelt. Omdat bijna alles schriftelijk is vastgelegd wordt evaluatie ook makkelijker. Tenslotte is het natuurlijk een prettige bijkomstigheid dat de kosten van een online psycholoog over het algemeen lager uitvallen dan een reguliere behandeling. Mede doordat je de reiskosten bespaart.